Informatie voor de leerkracht

Beginsituatie
De klas van groep 8 bestaat uit 18 kinderen. Dit is een kleine klas en dit heeft als voordeel dat de kinderen bij een klassikale beeldbeschouwingsles veel aan het woord kunnen komen. Bij de beeldbeschwouingslessen hebben ze geleerd om hun mening bij een bepaald kunstwerk. Zo hebben ze al gekeken naar kunstwerken van de Stijl. Deze kunststroming hebben ze behandeld tijdens het thema over de tweede wereldoorlog. Deze klas werkt alleen met thema's omdat het een klas is op een EGO school. Thema's spelen op de EGO scholen een belangrijke rol. Alle vakken worden geïntegreerd in thema's, zo krijgen de lessen meer betekenis.
De beschouwingslessen die ze hebben gehad zijn nog voornamelijk over een aantal beeldaspecten gegaan, zoals kleur gebruik en materiaal. Ze beginnen de lessen meestal met de vraag wat ze zien en aan de hand van vragen kijken ze kritischer naar het kunstwerk. Zo kunnen ze uiteindelijk een mening vormen over het kunstwerk.
Deze klas heeft dus al een aantal keer met beschouwen te maken gehad. Wel is het tijdens die lessen zo geweest dat de leerkracht de kinderen nog veel geholpen heeft met het vormen van hun mening door vragen te stellen. Om ervoor te zorgen dat de kinderen ook allemaal een eigen mening te laten vormen laat de leerkracht de kinderen deze op papier zetten. Ze schrijven zo een verslagje waarin ze vertellen waarom ze bepaalde dingen juist wel goed/leuk/mooi vonden of juist niet, en hun verklaring daarbij.
Tijdens de lessen over het beeldbeschouwen zijn niet alle beeldaspecten impliciet aan bod gekomen.
Het zal dus nieuw zijn voor de kinderen om ook naar beeldaspecten te gaan kijken die ze nog nooit behandeld hebben, maar dit zorg er dan wel weer voor dat de kinderen in de zone van de naaste ontwikkeling komen.

Wat hebben de kinderen nodig om aan deze website te kunnen beginnen:
- De kinderen moeten al vaker in aanraking zijn gekomen met beeld beschouwen, omdat er op deze website al veel beeldaspecten aan bod komen waar zij naar moeten kijken.
- Daarnaast moeten de kinderen bekend zijn met een aantal begrippen van beschouwen, omdat deze terug komen in de opdrachten. Zijn ze hier niet mee bekend, dan zal de leerkracht dit vooraf even kort moeten bespreken zodat het voor de kinderen haalbaar is.

Relatie met het kerndoel
Deze website sluit aan bij het kerndoel 56: De leerlingen verwerven enige kennis over en krijgen waardering voor aspecten van cultureel erfgoed. De kinderen krijgen allereerst op deze website informatie over de kunstenaar waarna ze aan de hand van vragen een mening kunnen gaan vormen over de kunstwerken van de kunstenaar Kandisnky.
Voor de bovenbouw groep 7/8 komen de volgende delen van de leerlijn terug:
-       Ze onderzoeken wat de kunstwerken voor henzelf betekenen en gaan opzoek naar de mogelijke betekenis voor de kunstenaar. Bij de opdrachten uit de website stellen wij vragen waardoor de kinderen een mening moeten gaan vormen over het kunstwerk, maar ook gaan ze opzoek naar de bedoeling van de kunstenaar. Wat zou het kunstwerk voor betekenis hebben voor de kunstenaar. Doordat de kinderen de beide vragen krijgen kan het zo zijn dat ze hun mening kunnen bijstellen, doordat ze erachter komen wat de betekenis is voor de kunstenaar.
-       Ze ontdekken dat sommige kunstwerken een totaalproduct zijn die samengevoegd zijn uit verschillende kunstdisciplines. Dit sluit aan bij de werken van Kandinsky. Hij maakte gebruik van muziek bij het maken van zijn kunstwerken. De kinderen hebben dit ontdekt door het lezen van het prentenboek en ze zijn er ook zelf mee in aanraking gekomen bij de verwerkingsopdracht, waarbij ze zelf een kunstwerk moesten maken na aanleiding van de muziek.

Van de leerkracht wordt het volgende verwacht:
-       de leraar bereidt beeldbeschwouwingsgesprekken voor met behulp van een kijkwijzer en stemt de vragen af op het betreffende onderwerp of het kunstwerk en het ontwikkelingsniveau van de kinderen. Wij hebben bij het maken van de vragen rekening gehouden met de kijkwijzer en hebben vragen afgestemd op het kunstwerk. Ook hebben we rekening gehouden met het niveau van de kinderen door rekening te houden met het formuleren van de vragen en moeilijke begrippen. Bij ons gaat het dan niet om beeldbeschwouwingsgesprekken maar om schriftelijke beeldbeschwouwing.
-       De leerkracht helpt kinderen naar aanleiding van kunstwerken te associëren, gevoelens te verwoorden, te vergelijken, te interpreteren, te waarderen en hun mening te beargumenteren en daarvan verslag te leggen. We doen dit bij de opdrachten door vragen te stellen aan de hand van de vragen laten we kinderen kijken naar de gevoelens die het kunstwerk kan oproepen. Ook laten we de kinderen kunstwerken vergelijken en zich daarover een mening vormen.

Relatie met het vakconcept
Beeldvaardigheid:
Bij onze website leren de kinderen dat Kandinsky zijn eigen interpretaties had over de muziek en de kinderen zullen leren dat door de eigen interpretaties van Kandinsky zijn kunstwerken zijn ontstaan. De kinderen komen er ook achter dat deze kunstwerken uniek zijn en dat deze ontstaan zijn door de interpretatie van de kunstenaar. Bij de verwerkingsopdracht krijgen de kinderen te maken met de muziek, die voor Kandinsky een belangrijke rol speelde. De kinderen ervaren dat zij bepaalde gevoelens krijgen en dat ze die weer kunnen geven op papier. Ze zullen zo ook ontdekken dat interpretaties verschillen.

Op onze website wordt gebruik gemaakt van meerdere kunstwerken van kandinsky, hiervoor hebben we bewust gekozen zodat de kinderen in contact komen met meerdere beelden en zo ook ontdekken dat er verschillende interpretaties zitten in de verschillende kunstwerken.

Vergroten van het cultuurbegrip:
Op de eerste pagina hebben we gekozen voor een prentenboek over Kandinsky. We hebben hiervoor gekozen, omdat er zo een betekenisvolle context voor de kinderen wordt aangebracht. De kinderen krijgen hierdoor een duidelijk beeld van hoe de kunstwerken van Kandinsky ontstaan. Ze weten hoe deze ontstaan zijn en leren de achtergrond van de kunstenaar kennen. Dit zal ervoor zorgen dat de kinderen respect krijgen voor de kunstwerken. Ze komen erachter dat ieder kunstwerk uniek is en niet vervangbaar.
Bij de vragen uit de website leren de kinderen kijken naar het kunstwerk, ook leren ze de kunstwerken met elkaar te vergelijken. Bij het vergelijken mogen ze hun mening geven over welk kunstwerk hun het meeste aanspreekt.
We hebben de kinderen proberen te inspireren door de manier waarop het kunstwerk gemaakt is. We hebben daarom voor een verwerkingsopdracht gekozen die ervoor zorgt dat ze in de schoenen van de kunstenaar kunnen treden. Ze kunnen de techniek en inspiratie van de kunstenaar zelf gaan ervaren.
Ook bij de verwerkingsopdracht zullen de kinderen beseffen hoe bepalend de persoon is voor een beeldend product. Ze zullen zien dat ieder de verwerkingsopdrachten anders interpreteert en zo zullen ook allemaal verschillende kunstwerken ontstaan. Dit terwijl ze toch naar dezelfde muziek hebben geluisterd, dit zal voor een verassing zorgen.

Picture
Wij hopen dat zowel de kinderen als u veel plezier beleven aan deze website!